فهرست مطالب

آینده پژوهی دفاعی - پیاپی 21 (تابستان 1400)

نشریه آینده پژوهی دفاعی
پیاپی 21 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا صیتی، مهران خلج*، اسماعیل شریفان صفحات 7-36

    سازمان های دفاعی نیاز به هوشمندی برای افزایش آمادگی و چابکی خود در مقابل تهدیدها و پیامدهای مختلف دارند، مخصوصا در مواردی که یک اتفاق منجر به سلسله ای از پیامدهای گوناگون می شود. یکی از این موارد هوشمندی، دانستن میزان تغییرات و متغیرهای مورد علاقه سازمان به دلیل رخداد حوادث گوناگون می باشد. در این موارد، آگاهی از این میزان تغییرات، برنامه ریزی مناسبی را جهت کاهش آن در اختیار مدیران قرار می دهد. روش های مختلفی برای تحلیل سناریو در ادبیات موضوع موجود می باشد که دارای نقاط ضعف و قوت خود می باشند. در این پژوهش، یک چارچوب تحلیل سناریو بر مبنای روش علی گراف R  و روش تاپسیس برای بررسی تاثیرات بیماری کرونا بر نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران (نهاجا) ارایه می گردد. نتایج بدست آمده نشان می دهد به دلیل رخداد کرونا، بیشترین اهمیت در بین متغیرها مرتبط با عامل اختلال در آموزش های مهارت محور می باشد و کمترین اهمیت متعلق به متغیر هزینه ی کل می باشد. بر پایه این نتایج بدست آمده، مدیران راهبردی می توانند سیاست های مناسب را جهت کاهش این پیامدها پایه ریزی کنند.

    کلیدواژگان: روش گراف R، روش تاپسیس، مدیریت ریسک، کووید-19، نهاجا
  • سعدون محمودی نبی کندی*، اکبر زارع چاوشی صفحات 37-67

    مسئله تصمیم گیری در یک مذاکره بین المللی همواره یکی از دغدغه های دولتمردان، مسیولان و دیپلمات ها می باشد، زیرا تصمیم نادرست یک دیپلمات موجب شکست در مذاکره می شود. نظریه بازی ها که توجه متخصصان علوم مختلف از جمله علوم سیاسی را به خود جلب کرده است، در تلاش است که ضمن ارایه بهترین راهبرد در چرخه تصمیم گیری و سیاست گذاری در مسایل کلان تصمیم های اتخاذ شده را عقلانی تر و مفیدتر کند. بویژه، مذاکراتی که امروزه در حوزه ی روابط بین الملل اتفاق می افتد را می توان بر اساس نظریه بازی ها بررسی کرد و به توافق دست یافت. در این پژوهش روند کلی یک مذاکره  بین دو کشور را به کمک نظریه بازی ها شبیه سازی می کنیم. به بیان ساده تر، فرایند واقعی یک مذاکره را به کمک مجموعه ای از روش ها، مدل ها و ابزارهای ریاضی مشابه سازی می کنیم. در این راستا مذاکره را در چهار مرحله آماده شدن برای مذاکره، تبادل پیشنهادات، دستیابی به توافق و پایان مذاکره طبقه بندی می کنیم. مرحله آماده شدن برای مذاکره را با استفاده از مدل بازی های متناهی مدلسازی می کنیم و روش هایی جبری برای محاسبه عملکرد غالب، نمایه غالب و تعادل نش ارایه می دهیم. با توجه به نتایج گام اول، تبادل پیشنهادات را به کمک نمایش درختی بازی های پویا مدلسازی می کنیم. در مرحله سوم  با حل مدل های درختی با فرایند برگشت به عقب راهبردهای بهینه بازیکنان را بدست می آوریم. در مرحله پایان مذاکره شرایط دستیابی به توافق را بررسی خواهیم کرد. در نهایت فرایندی برای تصمیم گیری در یک مذاکره ارایه می شود.

    کلیدواژگان: مذاکره، مسئله تصمیم گیری، نظریه بازی ها، تعادل نش
  • حمید بیگدلی*، مهدی کبیری، جواد طیبی صفحات 69-83

    هدف این مقاله، مدل سازی ریاضی مسئله شناسایی مسیر حرکت دشمن در پدافند زمینی می باشد. با حل مدل پیشنهاد شده بهترین راهبرد برای کمک به فرماندهان یگان زمینی جهت جلوگیری از انتقال نیرو و تجهیزات دشمن ارایه می شود. این مسئله را می توان به عنوان یک مسئله از بازی جنگ در نظر گرفت که شامل دو بازیکن است. بازیکن اول سعی در جا به جایی قوای خود به سمت یک هدف مشخص را دارد و بازیکن دوم سعی در شناسایی مناطق مختلف توسط هواپیما، پهباد، قوای زمینی و... را دارد تا بتواند دشمن را شناسایی کند. برای این مسئله که یک بازی بیزین ایستا می باشد یک مدل ریاضی براساس فرضیات دنیای واقعی ارایه می شود. به دلیل پیچیده بودن مدل یک روش تولید ستون برای حل مدل ارایه می شود. در نهایت کارایی مدل و روش حل  با استفاده از شبیه سازی جنگ بین عراق و کویت بررسی می شود. نتایج نشان می دهد استفاده از این رویکرد ریاضی تاثیر خوبی در استفاده بهینه از تجهیزات جهت شناسایی دشمن دارد.

    کلیدواژگان: بازی جنگ، پدافند زمینی، مسئله ممانعت، بازی دونفره
  • حمید آروند*، امید ویسی، محمدامین آیینی، علی پورعلی صفحات 85-119

    کارشناسان پیش بینی نموده اند با روند فعلی، کووید-19 آخرین همه گیری یک بیماری واگیردار ویروسی نخواهد بود، بلکه زنگ خطری برای بحران های همه گیری خطرناک آینده است. از مهمترین امکانات هر کشور جهت مقابله با انواع بحران ها ازجمله بحران های زیستی، نیروهای مسلح است. براین اساس، هدف تحقیق حاضر مطالعه نقش لجستیک نظامی در مدیریت بحران های زیستی ویروسی آینده و استخراج عوامل بهبود آن در یک رویکرد اکتشافی است. تحقیق به لحاظ روش، ترکیبی (فراترکیب-پیمایشی (از نوع دلفی فازی)) است. جامعه آماری در مرحله اول مقالات مرتبط با موضوع تحقیق بودند که با غربالگری 16 مقاله معتبر به عنوان نمونه انتخاب شد و در مرحله دوم نیز خبرگان در دسترس بودند که با روش نمونه گیری هدفمند 20 نفر انتخاب شدند. بر اساس نتایج مرحله فراترکیب، عوامل بهبود عملکرد لجستیک نظامی در مدیریت بحران همه گیری ویروسی، در چهار مولفه شامل توسعه تشکیلات لجستیکی، تقویت پتانسیل زنجیره تامین، توسعه علمی تخصصی و تبیین جایگاه حاکمیتی دفاع غیرنظامی در مدیریت زنجیره تامین، کاربردهای لجستیک نظامی در مدیریت بحران نیز در دو مولفه شامل حمایت از دولت در مدیریت بحران و کمک های اضطراری بشردوستانه و همچنین ضرورت به کارگیری لجستیک نظامی در مدیریت بحران در دو مولفه شامل چابکی عملیات امداد و نجات و پتانسیل لجستیکی استخراج گردید. در مرحله دلفی فازی نیز بر طبق نظرات خبرگان ضمن حذف پنج مفهوم و مولفه «تبیین جایگاه حاکمیتی دفاع غیرنظامی»، پنج مفهوم و یک مولفه جدید تحت عنوان «طرح عملیات دفاع زیستی منطقه ای» به «عوامل بهبود عملکرد لجستیک در مدیریت بحران های زیستی» اضافه گردید.

    کلیدواژگان: کووید-19، بحران زیستی، مدیریت بحران، لجستیک نظامی، دفاع غیرنظامی
  • فروغ فراهانی فر، عباس خمسه*، مهرداد حسینی شکیب، رضا حسنوی آتشگاه صفحات 121-153

    بسیاری از فناوری هایی که در بخش دفاعی طراحی شده اند، می توانند در کسب وکارهای تجاری نیز کاربرد داشته باشند. سرریز فناوری های دفاعی به کسب وکارهای تجاری پیامدهای مثبت فراوانی در سطوح ملی، تجاری و دفاعی دارد. هدف این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر سرریز فناوری های دفاعی به کسب وکارهای تجاری در قالب یک مدل است. پژوهش از نوع آمیخته (کیفی-کمی) می باشد. نمونه آماری پژوهش در بخش کیفی، 17 نفر از خبرگان حوزه های دفاعی و کسب وکارهای تجاری کشور می باشند که با روش گلولهبرفی و تا زمان اشباع نظری انتخاب شده اند. نمونه آماری در بخش کمی، 177 نفر از مدیران و کارشناسان این دو حوزه می باشد که به روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس انتخاب گردیدند. جهت شناسایی عوامل موثر، از رویکرد مبتنی بر نظریه دادهبنیاد و نرم افزار MAXQDA2020 استفاده شده و در نهایت اعتبارسنجی مدل به دست آمده، با تحلیل عاملی و نرم افزار  3-SMART PLS انجام گرفته است. با توجه به یافته های پژوهش در بخش کیفی، 148 کد در قالب 7 مقوله شناسایی گردید و پس از تحلیل عاملی تاییدی، 5 کد حذف و مدل نهایی پژوهش با 143 کد و 7 مقوله تایید شد. نتایج حاصل از نظریه دادهبنیاد در خصوص فراوانی و اهمیت مضامین و مقولات سرریز فناوری های دفاعی به کسب وکارهای تجاری، نشان دهنده آن است که به ترتیب سیاست ها و مقررات، عوامل ارتباط بین بخش های دفاعی و تجاری، توانمندی فناورانه، عوامل محیطی، عوامل اجتماعی- فرهنگی، عوامل اقتصادی و مالی، ویژگی های فناوری بیشترین اهمیت را دارا هستند.

    کلیدواژگان: فناوری، سرریز فناوری، فناوری های دفاعی، کسب وکارهای تجاری، رویکرد آمیخته
  • مهدی بصیری، مهرداد شهسواری*، فرامرز نصری، محمد سید اسماعیلی صفحات 155-186

    در مسیر مواجه شدن با تهاجم فرهنگی، عدم شناخت کافی از ماهیت و ابعاد تهاجم فرهنگی در بخش های مختلف به ویژه نیروی های نظامی از چالش های اساسی بوده و عدم برخورداری از بصیرت و شناخت عمیق از این مقوله در چنین سازمان های حساس و مهمی، موجب می گردد تا سازمان در اتخاذ راه کارهای مقابله و نیز تدوین برنامه های مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن از رویکرد مناسبی برخوردار نباشد. هدف مطالعه پیش رو تدوین راهبردهای دفاع فرهنگی آجا در مقابله با تهاجم فرهنگی می باشد. نوع تحقیق کاربردی است و رویکرد آن به جهت اینکه علاوه بر تحلیل کیفی مبانی نظری، از پرسشنامه محقق ساخته نیز استفاده شده است به صورت آمیخته (کمی-کیفی) می باشد. روش اجرای تحقیق زمینه ای- موردی می باشد. جهت تدوین راهبردها، از روش تدوین راهبرد مقصد-هدف-راهبرد (GOS) استفاده شده است. مشارکت کنندگان در بخش کیفی تحقیق شامل تعداد 18 نفر خبرگان حوزه فرهنگی آجا و جامعه آماری در بخش کمی شامل فعالان حوزه فرهنگ در سطح آجا می باشد که با استفاده از فرمول نمونه کوکران تعداد 135 نفر می باشند. به منظور جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و میدانی شامل مصاحبه نیمه ساخت یافته و پرسشنامه استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش دلفی فازی با استفاده از نرم افزار متلب بهره برداری به عمل آمده است. در نهایت تعداد 16 راهبرد دفاع فرهنگی به همراه الزامات پیاده سازی هر یک از راهبردها احصاء گردید.

    کلیدواژگان: راهبرد، دفاع فرهنگی، تهاجم فرهنگی، آجا
|
  • Hamidreza Seiti, Mehran Khalaj *, Esmaeel Sharifan Pages 7-36

    Defense organizations need intelligence to increase their preparedness and agility in the face of various threats and consequences, especially in cases where an event leads to a series of different consequences. One of these intelligent cases is knowing the amount of changes and variables of interest to the organization due to the occurrence of various events. In these cases, awareness of these changes provides managers with appropriate planning to reduce them. There are various methods for scenario analysis and causal chain analysis in the literature that have their strengths and weaknesses. In this study, a scenario analysis framework based on the  R.Graph  and TOPSIS methods was presented to investigate the effects of Coronavirus on the Air Force  Army of the Islamic Republic of Iran (NAHAJA). The results show that due to the Coronavirus the most important among the variables is related to the factor of disruption in skill-based training and the least importance belongs to the total cost variable. Based on these results, decision-makers can establish appropriate policies to reduce these consequences.

    Keywords: R.Graph method, Topsis Method, Risk Management, COVID-19, NAHAJA
  • Saadoun Mahmoudi Nabikandi *, Akbar Zare Chavoshi Pages 37-67

    The issue of decision-making in an international negotiation is always one of the concerns of statesmen, officials and diplomats, because the wrong decision of a diplomat leads to failure in the negotiation. Game theory, which has attracted the attention of experts in various sciences, including political science, tries to make the best decisions in the decision-making and policy-making cycle on major issues to make decisions more rational and useful. In particular, the negotiations that are taking place today in the field of international relations can be examined on the basis of game theory and an agreement can be reached. In this research, we simulate the general process of a negotiation between the two countries with the help of game theory. Simply put, we simulate the actual process of a negotiation using a set of mathematical methods, models, and tools. In this regard, we classify negotiation into four stages: preparation for negotiation, exchange of proposals, reaching an agreement, and ending the negotiation. We model the preparation phase for the negotiation using finite game models and provide algebraic methods for calculating dominant performance and Nash equilibrium. According to the results of the first step, we model the exchange of suggestions with the help of dynamic game tree model. In the third stage, by solving tree models with the backward induction, we obtain the optimal strategies of the players. At the end of the negotiation, we will examine the conditions for reaching an agreement. Finally, a decision-making process in a negotiation is presented.

    Keywords: Negotiation, Decision Problem, Game Theory, Nash equilibrium
  • Hamid Bigdeli *, Mehdi Kabiri, Javad Tayyebi Pages 69-83

    The aim of this paper is to mathematically model the problem of identifying the enemy traversal path in ground defense. By solving the proposed model, the best solution is given to help the commanders of the ground unit to prevent the transfer of enemy forces and equipment. This can be considered as a subject of a war game involving two players. The first player tries to move his forces towards a specific target, and the second player tries to inspect different areas by aircraft, drones, ground forces, etc. in order to identify the enemy. For this problem which is static bayesian game, a mathematical model based on real-world hypotheses is presented. Due to the complexity of the model, a column generation method is presented to solve the model. Finally, the efficiency of the proposed model and the solution method is evaluated using the simulation of the war between Iraq and Kuwait. The results show that the use of this mathematical approach has a good effect on the optimal use of equipment to identify the enemy.

    Keywords: wargaming, GROUND DEFENSE, INTERDICTION PROBLEM, TWO-PERSON GAME
  • Hamid Arvand *, Omid Veisy, MohammadAmin Aeiny, Ali Porali Pages 85-119

    Experts predict that with the current trend, Covid-19 will not be the last epidemic of a viral infectious disease, but a warning sign for future dangerous epidemics. One of the most important facilities of any country to manage biological crisis, is the Armed Forces. Accordingly, the aim of the present study is to study the role of military logistics in the management of future viral biological crises and to extract its improvement factors in an exploratory approach. The research method is the mixed method (Meta-synthesis - Fuzzy Delphi). The statistical population in the first stage was articles related to the research topic and 16 articles were selected, and in the second stage, 20 experts that were available selected as a sample. Based on the results of the meta-synthesis stage, Factors improving military logistics performance in viral epidemic crisis management determined in four components including logistics organization development, strengthening supply chain potential, specialized scientific development in epidemiology and biological warfare and explaining civilian defense governance in chain management Supply, Also military logistics applications in crisis management were extracted in two components including government support in crisis management and humanitarian emergency aid and necessity of using military logistics in crisis management extracted  in two components including agility of rescue operations and logistics potential. In the fuzzy Delphi stage, according to experts, five indicators and a new component entitled "Regional Bio-defense Operation Plan" were added to "Logistics performance improvement factors". Also five indicators and the "Explaining the position of governance" component were removed.

    Keywords: COVID-19, Biological crisis, Military Logistics, crisis management, Non-Military Defense
  • Forough Farahani Far, Abbas Khamseh *, Mehrdad Hosseini Shakib, Reza Hosnavi Atashgah Pages 121-153

    Many technologies designed in the military sector can be used in civilian sector as well. The spillover of military technologies to civil has many positive consequences at the national, commercial and defense levels. The purpose of this study is to identify the factors affecting the spillover of military technologies to civilian via a model. The research is of mixed type (qualitative-quantitative). The statistical sample of the research in the qualitative section is 17 experts in the field of defense and commercial businesses in the country who have been selected by the method of snowball until theoretical saturation. The statistical sample in the quantitative section is 177 managers and experts in these two fields who were selected by purposive and available sampling. In order to identify the effective factors, the approach based on grounded theory and software MAXQDA-2020 was used and finally the validation of the obtained model was performed by factor analysis and software SMART PLS-3. According to the research findings in the qualitative section, 148 codes were identified in the form of 7 categories and after confirmatory factor analysis, 5 codes were deleted and the final research model was approved with 143 codes and 7 categories. The results of grounded theory regarding the frequency and importance of categories of military technology spillover to civilian, show that policies and regulations, communication factors between military and civil sectors, technological capability, environmental factors, socio-cultural factors, economic and financial factors, and technological features are the most important.

    Keywords: technology, Technology Spillover, Military Technologies, Civilian, mixed approach
  • Mahdi Basiri, Mehrdad Shahsavari *, Faramarz Nasri, Mohammad Seed Esmaeeli Pages 155-186

    In the face of cultural invasion, lack of sufficient knowledge of the nature and dimensions of cultural invasion It has been a major challenge in various sectors, especially the military And lack of insight and deep knowledge of this issue in such sensitive and important organizations, causes To the organization in adopting countermeasures as well as formulating programs to counter the cultural invasion of the enemy Do not have a proper approach. The purpose of this study is to develop AJA cultural defense strategies against cultural aggression.The type of research is applied and its approach is mixed (quantitative-qualitative) because in addition to qualitative analysis of theoretical foundations, a researcher-made questionnaire has also been used. The method of conducting research is contextual-case. In order to formulate strategies, the destination-goal-strategy (GOS) method has been used. Participants in the qualitative part of the research included 18 experts in the field of AJA culture and the statistical community. In a small part, it includes cultural activists at the AJA level Using Cochran's sample formula, there are 135 people. In order to collect information, library and field methods including semi-structured interviews and questionnaires were used. To analyze data from fuzzy Delphi method. The fuzzy Delphi method has been exploited using MATLAB software. Finally, 16 cultural defense strategies were counted along with the implementation requirements of each strategy.

    Keywords: Strategy, Cultural Defense, cultural invasion, Aja